Lijkt een nieuwe laptop je wel wat, maar krijg je van al die termen en specificaties klotsende oksels? Hou maar op met deo spuiten, want wij leggen ze aan je uit! Van RAM tot GPU: na het lezen van dit artikel weet jij precies waar alles voor staat.
Een nieuwe laptop uitkiezen moet ook leuk zijn voor mensen die géén IT-pro zijn. Met dit overzicht weet je ten eerste waar je op moet letten, en ten tweede waar de *piep* al die termen voor staan. Het is namelijk de bedoeling dat jouw nieuwe laptop je Homie4Life wordt, en dan is het wel zo prettig als ‘ie meer kan dan alleen maar een beetje Facebooken en Googelen. |
Mocht je zoiets hebben van ‘leuk, al die termen, maar ik wil meer begeleiding bij het kiezen van een nieuwe laptop’, check dan zeker eens onze adviespagina. Of neem alvast onze woordenlijst door!
De basics
Inch
Ja, het slaat misschien nergens op, maar ook in Nederland meten we de schermgrootte van laptops in inches. Is makkelijker voor de fabrikanten. De meeste mensen weten dat 1 inch ongeveer gelijk is aan 2,5 centimeter, dus een laptop van 14 inch is ongeveer 35 centimeter in doorsnee.
Neem je je laptop vaak mee, dan is een compact model met een scherm van van 10-11 inch of 12-13 inch ideaal. Grotere laptops van 16-19 inch zijn dan weer perfect voor gaming of het spelen van media. Uiteindelijk moet je het natuurlijk lekker zelf weten!
Processor
Deze motor bepaalt met hoeveel PK jij door alle berekeningen en aansturingen per seconden kan scheuren. Je hoeft geen snelheidsduivel te zijn, om tóch profijt te hebben van een processor die flink gas kan geven. Voor iedere soort gebruiker is hij belangrijk. Maar het gaat zeker tellen als jij iemand bent die zware en/of meerdere programma’s tegelijk gebruikt.
Voor standaard kantoorwerk is een Intel i3-processor een mooie keuze. Daarmee kun je er weer een paar jaar fris tegenaan. Eis je meer van je nieuwe laptop, bijvoorbeeld omdat je graag gamet of veel aan foto- en videobewerking doet? Kies dan voor een notebook met een Intel i5- of i7-processor.
Werkgeheugen
Wil jij keihard kunnen doorrammen op je laptop, dan is RAM een belangrijke specificatie om in de gaten te houden. RAM staat voor Random Access Memory, makkelijker gezegd: het werkgeheugen. Dit is heel wat anders dan het opslaggeheugen. Sommige mensen halen deze twee weleens door elkaar, maar jij vanaf nu niet meer!
In het RAM worden gegevens tijdelijk opgeslagen, zodat je laptop er direct mee aan de slag kan. Het Random Access Memory is dan ook sneller dan normale opslag. De gegevens die op het RAM worden geparkeerd, worden gebruikt door de processor. Worden de gegevens niet meer gebruikt, dan wordt het werkgeheugen leeggegooid.
Laptops met veel werkgeheugen zijn razendsnel en laten zelfs de nieuwste games en video/fotobewerkingsprogramma’s soepel lopen. Nooit meer last van een trage computer… Gelukkig, want traagheid staat hoog op de lijst in deze top 10 van laptop frustraties. |
Opslag
Hoe groter de opslagcapaciteit, hoe meer bestanden je op je laptop op kunt slaan. Je hebt de traditionele harde schijven, maar tegenwoordig zijn er ook SSD-harddisks. Een SSD werkt stukken sneller dan een normale harde schijf en is bovendien niet voorzien van draaiende delen.
Een SSD is dan ook één van de onderdelen die waarschijnlijk een harde klap of val wél overleeft. Het nadeel is dat ze minder voordelig zijn en bovendien hebben ze vaak minder opslagcapaciteit dan een standaard harde schijf.
Maar gelukkig is er een gulden middenweg: de SSHD. Een SSHD is een hybride schijf die deels bestaat uit een SSD en deels uit een normale harde schijf. Daarmee start je systeem niet alleen snel op, maar kun je ook meer bestanden opslaan.
Verschillende laptops hebben al een SSHD aan boord, dus daarmee zit je sowieso goed.
Een SSD is ruim 4,5 keer sneller dan een normale harde schijf. Ga je video’s afspelen in 4K-kwaliteit, dan is een SSD zelfs 10 tot 100x sneller! Een SSHD zit hier tussenin. Daarbij ligt het vooral aan op welk deel van de schijf het bestand is opgeslagen.
Meer weten over de verschillen? Check de video hieronder!
[embedyt] https://www.youtube.com/watch?OLiz77EowzY[/embedyt]
Resolutie
Daarmee komen we aan bij de resolutie, ofwel de hoeveelheid pixels/puntjes die je scherm heeft om een beeld te laten zien. Hoe meer pixels je scherm heeft, hoe nauwkeuriger en scherper je beelden worden weergegeven.
Veel laptops zijn voorzien van een Full HD scherm. Deze schermen hebben een resolutie van 1920 bij 1080 pixels. Haarscherp. Maar wil je het nóg scherper? Kijk dan eens naar de 4K-laptops met een resolutie van 3840 bij 2160 pixels. Die 4K- of Ultra HD-resolutie is supertof als je bijvoorbeeld veel films kijkt op je laptop. Heb je wel 4K-films nodig!
Videokaart
De grafische kaart, zorgt er voor dat het er visueel allemaal een beetje aantrekkelijk uit ziet. Dat je kan genieten van je prachtige perzikhuidje op je beeldscherm, in plaats van kijken naar een pixelig blokhoofd. En het liefst wil je er ook nog eens niet al te lang op wachten. Zeker als je gamet of vaak bezig bent met grafisch design, mag de grafische kaart geen beperking zijn.
Een krachtige grafische kaart is dan nog belangrijker om al het grafisch geweld binnen een fractie van een seconde op je scherm te krijgen. Die vind je vaak in gaminglaptops, want zeker dáár zijn ze een must.
Ben je op zoek naar een laptop met de sterkste grafische kaarten van dit moment? Kies een laptop met een NVIDIA GTX-videokaart. Daarmee weet je zeker dat je iedereen voor blijft tijdens het gamen!
Coole dingen
Sommige mensen willen iets bijzonders, een systeem dat helemaal op hen is afgestemd. Voor die mensen zijn er tegenwoordig allerlei nieuwe features die van jouw laptop een gepersonaliseerde machine maken. Je komt dan in het hogere segment, maar ja: dan heb je ook wel een prachtig systeem in handen.
2-in-1
Overdag ploeter je op je werk of school, en ’s avonds wil je chillen op de bank. Daarom heb je eigenlijk twee apparaten nodig: een laptop om productief de dag door te komen en een tablet om ’s avonds je mail te checken en jezelf (en de tijd) te verliezen op YouTube.
Het beste van twee werelden: de power van een laptop en het gemak van een tablet
Met een zogenoemde 2-in-1 laptop heb je het beste van twee werelden: de power van een laptop en het gemak van een tablet. Je hebt het ‘detachable’ model, waarvan je het toetsenbord ook echt los kan koppelen. Maar ook een convertible model, de Transformer onder de 2-in-1. Hiervan kun je het scherm meerdere richtingen opdraaien. En doordat je het toetsenbord kunt opklappen of loskoppelen, verander je razendsnel je laptop in een tablet, en andersom. Supertof!
Touchscreen
Maar een tablet heeft toch een touchscreen? Jazeker, en dus beschikken 2-in-1 laptops over een touchscreen dat reageert op je aanraking. Niet alleen 2-in-1 laptops hebben trouwens een touchscreen. Er zijn ook all-in-one computers met een touchscreen, zoals de Microsoft Surface Studio. Dit zijn krachtige desktopcomputers, waarbij alle onderdelen achter het scherm, of in de voet zijn gebouwd. Je hoeft dus geen losse kast te plaatsen.
Windows Ink
Met een touchscreen kun je meer doen dan alleen vingerafdrukken zetten. Wil je bijvoorbeeld snel notities maken, dan hoef je voortaan niet meer je kladblok en pen te pakken. Of nou ja, wel een pen, maar dan een digitaal exemplaar. Windows Ink is een nieuwe werkruimte die Microsoft in Windows 10 heeft gebouwd. Hiermee kun je niet alleen met een digitale pen op post-it’s schrijven, maar ook teksten in Microsoft Word bewerken.
[embedyt] https://www.youtube.com/watch?ByI0FQFRFsU[/embedyt]
Windows Hello
Geen zin om je wachtwoord te onthouden? Of voelt de naam van je cavia simpelweg niet veilig genoeg? Windows Hello biedt uitkomst. Met Windows Hello voor Windows 10 kun je namelijk je gezicht, vinger of iris gebruiken om in te loggen op je systeem!
Afhankelijk van hoe je wil inloggen met Windows Hello, heb je een systeem nodig met een vingerafdrukscanner (vinger) of een notebook met een Intel RealSense 3D-camera (gezicht en iris). Die camera gebruikt namelijk infrarood voor het inschatten van de vorm en de diepte van je gezicht.
Bron : Media Markt