TP-Link Powerline adapter : computer geen verbinding met netwerk na een aantal uur idle

Powerline : Handig of Nachtmerrie ?

Powerline adapters zijn handig, ze leveren een netwerkverbinding op plekken waar geen kabel te trekken is of Wifi moeilijk te realiseren is.
Deze adapters zetten een netwerksignaal op het lichtnet en zo kun je door je hele huis “Internet uit je stopcontact” halen zoals te zien is in onderstaand plaatje :

HP-5102-Box_app

Er zijn verschillende merken en types te verkrijgen en tegenwoordig worden hiermee behoorlijke snelheden gehaald.
Dit is echt heel handig wanneer je dus geen kabels wilt trekken !

En zoals altijd zit er ook een “Maar” aan vast :
In de meest ideale omstandigheden kun je dus alles uit je Powerline adapter halen wat er maar in zit.
Meest ideale situatie is dus een woning waarin zich behalve de Powerline adapters, geen enkel ander apparaat bevindt.
Powerline adapters zijn gevoelig voor interferentie en storingen zoals stroompieken en dalen op het lichtnet, maar ook de kwaliteit van de bekabeling.
Wanneer je lichtnetvervuilers gebruikt zoals een magnetron, TL- verlichting etc. is de kans groot dat je de performance van de Powerline adapters ziet zakken, met misschien ook wel disconnects.
Als je dus Powerline adapters gebruikt en je loopt tegen soortgelijke problemen aan, is het altijd waard om goed uit te sluiten wat de oorzaak is.

Over het algemeen worden de Powerline adapters gebruikt voor internet toegang. Die hoeft namelijk niet supersnel te zijn en een hikje merk je ook niet bij het internetten.
Maar ben je bezig met zaken die performance vragen en afhankelijk zijn van lage latency en een stabiele verbinding ?Dan kun je beter overwegen om tóch de mogelijkheden te gaan bekijken voor het trekken van die UTP kabel.
Dat kost even werk zo’n kabel, maar achteraf ben je blij dat je dat gedaan hebt omdat je een stabiele en snelle netwerkverbinding hebt.
Powerline adapters komen ook met ingebouwde Wifi, via het stopcontact wordt het netwerkverkeer overgedragen naar de plek van de bestemming en daar gaat het over in Wifi zodat je draadloos kunt internetten.
Ook erg handig wanneer je internet in je tuinhuisje wilt hebben, maar dan moet er wel een stopcontact aanwezig zijn !
powerline-wifi-adapter

Het aansluiten is heel eenvoudig :
Vanuit je modem/router sluit je een netwerkkabel aan op de Powerline adapter en deze stop je in het stopcontact.
De 2e adapter stop je in het stopcontact op de plek waar je netwerk wilt hebben. En vanuit die adapter sluit je een netwerkkabel weer aan op de computer of laptop.
Heb je een adapter met Wifi ? Dan moet je natuurlijk de Wifi nog instellen (SSID, wachtwoord etc.) en dan kun je draadloos verder !
Configuratie gaat ook vrij makkelijk. Er wordt software bij geleverd die het mogelijk maken om de adapters op te sporen en te configureren. Meestal gaat dat met een handige wizard die in een paar stappen de boel klaar voor gebruik maakt !

Problemen die mogelijk kunnen voor komen :
Wat ook regelmatig voor komt is dat je verbinding over powerline prima werkt, je sluit de computer/laptop af en de volgende dag start je weer op….geen verbinding meer…
Dat heeft wat te maken met de EU wetgeving inzake elektronische apparaten. We willen allemaal een groenere planeet en om minder uitstoot te realiseren moeten apparaten tegenwoordig voorzien zijn van een z.g.n. Powersave functie.
Dat wil niks anders zeggen dat wanneer een apparaat voor een x aantal minuten/uren niet gebruikt wordt, deze in slaapstand moet kunnen gaan of zelfs helemaal uit.
Hiermee wordt dus energie bespaard. Nu zal 1 apparaatje wel meevallen, maar duizenden apparaten landelijk levert inderdaad toch wel iets op aan energie besparing.
Maar goed, dit kan dus een oorzaak zijn dat je na een tijdje niks gedaan te hebben opeens geen verbinding meer hebt met je Powerline adapter(s)
Dan is hoogstwaarschijnlijk de powersave in werking getreden en zit ie te slapen. En dan kan de Powerline adapter dus ook niet zorgen voor een goede netwerkverbinding.
Bij sommige Powerline adapters kun je de powersave uitschakelen, maar bijvoorbeeld bij TP-Link kan dat weer niet zomaar.
De remedie is dan om een netwerkkabel op de Powerline adapter aan te sluiten en die in de computer of laptop stoppen zodat de adapter weer wakker wordt.
Of je haalt de adapter uit het stopcontact en plaatst hem weer terug.

En zoals eerder gezegd, is het dus belangrijk dat er deugdelijke bekabeling aanwezig is en je zo min mogelijk storende factoren op je lichtnet hebt zitten zoals een magnetron, TL-verlichting en andere apparaten die zorgen voor lichtnet vervuiling.
Lichtnetvervuiling geïllustreerd :
lichtnetvervuiling

In het bovenstaande plaatje zien we een mooie sinuslijn (blauw) dit is je spanning op het lichtnet, de wisselspanning van 230 Volt.
Het roze wat je ziet is de interferentie op de spanning. Je ziet dat het onregelmatig is. en dát is de vervuiling.
De roze timeline zorgt voor de vervuiling op je spanning waardoor het netwerksignaal van en naar de powerline adapters verstoord kan worden.
Hoe minder interferentie, hoe beter je Powerline verbinding is.

Check dus even vóórdat je een Powerline adapter aanschaft of je dit soort problemen kunt verwachten en of je daar mee kunt leven.
Voor diegene die al een powerline adapter hebben en tegen dit probleem aanlopen : Je weet nu wat zeer waarschijnlijk de oorzaak is !

Verder is Powerline gewoon echt wel een uitkomst wanneer je wilt internetten op plekken waar het vrijwel onmogelijk is om een kabel naar toe te trekken of Wifi te realiseren.

Wat WiFi betreft : Tegenwoordig zijn er erg mooie en betaalbare oplossingen om een compleet dekkend WiFi netwerk thuis te maken ! Hierover hebben we een artikel gemaakt wat het installeren beschrijft van de TP-Link Deco M4 welke je bijvoorbeeld ook bij Ziggo kunt bestellen !

Deel dit:
Scroll naar boven